maanantai 4. elokuuta 2008

Dar

28.7. Stone town - Dar - Kipepeo
Häivymme onnellisina Kokoni hotellista, missä mikään ei toimi. Vessanpöntosta puuttuu istuinrengas, vettä tulee satunnaisesti ja silloinkin vähän, peili on hajonnut ja hävinnyt, vessan ovi ei mene kiinni, kaksi kolmesta kattolampusta on rikki, ikkunoissa ei ole sen enenmpää verkkoa kuin lasejakaan, oven lukko reistailee. Ja silti hinta on 30 USD yöltä, sama kuin Pyramidissa.
Vaihdamme rahaa ja ostamme lauttaliput. Voin lautalla pahoin vaikka otankin matkapahoinvointitabletin. Seison ulkona kaiteenääressä ja koitan olla oksentamatta. Pärskeet kuorruttavat minut suolalla.
Darissa vaihdamme toiseen pikkulauttaan joka vie meidät lahden toiselle puolelle. Olemme varanneet South Beachilta huoneen, sikamaisen kalliin, koska muita ei ole tarjolla. Säästymme sentään taksin ottamiselta, kun eläkkeelläoleva brittiläinen opettaja antaa meille kyydin. Hän järjestää matkoja brittiläisille opiskelijaryhmille Tansaniaan ja asuu Tansaniassa puolet vuodessa. Sivu lauseessa hän kertoo, että hänellä on Tansaniassa 11 kk vanha vauva. Ihan kiva.
Kipepeo on viehättä resort pitkällä, leveällä ja lähes tyhjällä hiekkarannalla, mutta ei todellakaan mikään halpa paikka. Huone maksaa 75 dollaria per yö. Toisaalta huone on todella viehättävä ja rauhallisella paikalla. Terassilla on riippumatto, jossa on ihana löhötä ja kuunnella pusikon lintuja illan hämärtyessä. Vaikea uskoa, että Dar on vain n. 6 kilometrin päässä.

29.7. Kipepeo
Aamiainen: miten joku voi epäonnistua munan keittämisessä? Täällä sekin on mahdollista... Täällä ei myoskään ole kirjoja, joita vaihtaa, mikä on harmillista, koska minulta on matkalukemiset loppu.
Löhöän rannalla. Onneksi taivaalla leijuu pumpulisia pilvenhattaroita, jotka välillä peittävät auringon. Muuten paistuisin. Kun olen saanut aurinkokiintiön täyteen laitan pitkähihaiset vaatteet päälle ja lähden kävelemään rantaa etelän suuntaan. Resortimme vieressä on suuri täysin tyhjillään oleva hotelli, ainoastaan tarjoilijat partioivat pöytien välissä. Sen jälkeen rannalla ei olekkaan juuri muuta kuin yksinäinen paimen lehmälaumansa kanssa. Ja sitten vain hiekkaa, merta ja rantapusikkoa. Kävelen, kunnes lopulta tulen joen rantaan enkä pääse eteenpäin ja joudun kääntymään takaisin. Merivesi on aivan kirkasta ja seuraan pohjassa kömpiviä kotilorapuja (ravut kantavat kotilonkuorta mukanaan kuin kilpikonnan kuorta). Rantaan on myös ajautunut ison käsilaukun kokoinen meduusa.
Ruoka on hyvää, mutta palvelu tuskallisen hidasta, kuten muissakin turistipaikoissa.

30.7. Kipepeo
Lisää rannalla löhöämistä ja kävelyä. Minulle jo riittäisi tämä rantaelämä. Ilma sentään on edelleen hyvä. Anna saa huvittavan rakkauskirjeen yhdeltä tarjoilijalta: "I'm very sorry I love you very much and I want to mary a white woman" tai jotakin sinne päin.

31.7. Dar
Tänään Dariin. Majoitumme samaan nuhjuiseen paikkaan kuin viimeksikin ja lähdemme paikalliselle torille/kauppakeskukseen. Nyt olemme jo siinä määrin tottuneet, että ei hirvitä, vaikka olemmekin ainoat valkoiset. Darin keskutan kauppakeskuksessakin on maasaita, niitä on täällä joka paikassa koruineen ja keppeineen. Anna ostaa hamekankaan pöytäliinaksi ja syömme kuppilassa, jossa ruoka maksaa vain 1500 tsh eli noin 1,5 USD. Vihannestorilla pojat innostuvat huutelemaan "I love you" peräämme. Joo joo, meiltä ei tipu viisumia eikä paljon muutakaan... Kävelemme vielä halki Darin erääseen matkamuistomyymälään, jossa Anna ostaa impalan nahasta tehdyn käsilaukun. Minä en oikein innostu enää ostoksista ja yritän illalla ravintolassa saada tuhlattua kaikki shillingit tuhlattua.

1.8. Dar - Helsinki
Aamuyöstä klo 2 heräämme ja valmistaudumme lähtöön lentokentälle. Juttelen koneessa pitkät pätkät jonkun Norjalaisen professorin kanssa, joka on ollut kehitysapuseminaarissa Nairobissa. Olemme molemmat yhtä mieltä siitä, että kiinalaisten ja Etelä-Afrikkalaisten bisnesinvestoinnit kehittävät Afrikkaa enemmän, kuin pohjoismaisten avutustyöntekijöiden kehitysapuleikit.
Koko päivä menee lentäessä ja olo on aika nuutunut, kun puolen yön aikaan pääsemme Helsinkiin.

Kuvat

Laitoin joukon valokuvia Kuvaboksiin. Oikealla Linkit-osiossa (sininen laatikko) on linkki kuvaboksiin nimella "Valokuvat".